keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Mitä on grammanviilaus kilpavaelluksella?

Lapland Wilderness Challenge kilpailussa grammanviilaus on tärkeä elementti. Mitä on grammanviilaus? 


Grammanviilaus tai grammojenviilaus tarkoittaa kantamusten keventämistä. Parhaiten viilaus on onnistunut, kun tavaroiden toiminnallisuudesta ei ole tarvinut tinkiä. Helpoiten kevennystä kuormaan saa jättämällä tavaran pois, turhaa tavaraa ei tietenkään kannata kantaa. Kun turhat tavarat on karsittu, ruvetaan tutkimaan sitä, kuinka painavia tavarat ovat. Laitan esimerkit riittävästä, kilpailumielisestä ja ääriurheilijan varusteesta.

Ensimmäiset viilauskohteet: isot tavarat

 • Teltta tai majoite: Teltta on ainoa kannettava majoite, jolla selviää kaikissa keleissä vaelluksella, jolla ei voi turvautua autiotupiin. Kevyempiä majoitteita saa tarppikankaista, jotka ovat laavumaisia katoksia. Teltassa keveys tarkoittaa auttamatta kallista telttaa, joka myös hajoaa helpommin. Tavalliselle vaeltajalle grammanviilaus teltan kohdalla voi olla virheellistä, koska teltta ei kestä käyttöä yhtä hyvin kuin tukevampi teltta. Teltassa painoa säästetään ohuemmilla kankailla. Esimerkiksi Helsportin teltoissa tavalliset versiot sopivat tavalliseen käyttöön paremmin kuin superlight-versiot. LWC:ssä keveimmät teltat ovat varmasti hyödyllisiä.
  • Riittävä: Kevyehkö teltta 2-3kg
  • Kilpailumielinen: Erittäin kevyt teltta 1-2kg
  • Äärimmäinen: Kevyt tarppikangas 0,2-1kg. Pystytys kävelysauvojen avulla, todellinen hurja ei ota edes hyttysverkkoa.
 • Makuupussi. Kun haetaan keveyttä untuvamakuupussi on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto. Kankaissa laadukkaissa pusseissa ei ole suuria eroja, useat luottavat samoihin kankaisiin. Untuvan laadussa kannattaa katsoa, että lämpöarvo on suuri, jotta ei kanna turhaan untuvaa, kun olisi voinut selvitä vähemmälläkin. Kolme vuodenaikaa selviää 500-1000 gramman pussilla. Lapin kesän voi luokitella kolmeksi vuodenajaksi. Jos menee lähelle 500 grammaa voi välillä tulla kylmä ja lähempänä kiloa liikutaan aina hyvin mukavasti.
  • Riittävä: Kevyehkö keliin sopiva makuupussi 0,8-2 kg
  • Kilpailumielinen: Kevyt, mutta lämmin makuupussi 0,6-1,0kg
  • Äärimmäinen: Täysin karsittu makuupussi korkeintaan lyhyellä vetoketjulla 0,4-0,7kg
 • Makuualusta. Makuualustoja on karkeasti kolmea tyyppiä: solumuovisia, itsetäyttyviä ilmatäytteisiä ja pumpattavia ilmatäytteisiä. Solumuovi on kevein, mutta mukavat solumuovit painavat jo kohtuullisesti. Solumuovi on turvallinen, koska se ei voi vahingossa rikkoutua häiritsevästi. Itsetäyttyvät makuualustat ovat poistumassa pumpattavien tieltä. Itsetäyttyvät alustat ovat raskaampia kuin pumpattavat. Pumpattavat alustat ovat mukavimpia, mutta nukkuessa äänekkäitä alustoja. Pumpattavan alustan paino riippuu käytetyn muovin paksuudesta ja lämmöneristys sisällä olevasta eristeestä. Pumpattavia alustoja on eristämättöminä, mutta niitä suositellaan vain kesäkäyttöön.
  • Riittävä: Mikä tahansa makuualusta 0,4-1,5kg
  • Kilpailumielinen: Pumpattava kevyt alusta 0,3-0,8kg
  • Äärimmäinen: Erittäin ohut solumuovi tai hurjimmillaan kaksi ohutta istuinalustaa. Toinen lonkan alle ja toinen hartian alle. 0,1-0,2kg
 • Ruoka. Ruuan kanssa ollaan vaikeimmassa tilanteessa. Huoltamatonta kisaa ei ole ennen käyty näin pitkään. Joka tapauksessa energiavaje tulee vaivaamaan. Kuivatussa ruuassa suhde on noin 500kcal energiaa/100g kannettavaa. Parhaimpaan suhteeseen pääsee ruokaöljyssä, noin 800kcal/100g. Jokainen miettii: kuinka paljon pitää syödä, mitä vatsa kestää ja kuinka paljon kannattaa kantaa. Jonkinlainen kompromissi on tehtävä. Tässä kohtaa kilpavaeltaminen eroaa aiemmista kilpailuista, joissa kaikkea ruokaa ei tarvitse kantaa koko matkaa. Kilpailussa tullaan varmasti näkemään erilaisia virityksiä. Me haluamme syödä lämmintä ruokaa, jonka lisäksi nautimme hyvin energiapitoisia herkkuja välipaloina kävelyn aikana. Lämpimällä ruualla pysäytämme itsemme tauolle, jolla huollamme jalkoja ja keräämme voimia henkisesti. Samalla synnytämme itsellemme rytmin, jossa kävelyssä on muutakin odotettavaa kuin seuraava rasti.
  • Riittävä: Säilykkeitä, pastaa, riisiä, herkkuja
  • Kilpailumielinen: Nopeasti valmistuvat kuiva-ateriat, suklaa, karkki, pähkinät, valmisruoka, korkean energiapitoisuuden ruuat
  • Äärimmäinen: Kuten aiemmat, mutta pienempi määrä, kenties öljyä lisättäväksi ruokiin. Kuivattua hyvin rasvaista ruokaa.
 • Reppu. Kevyissä repuissa toiminnallisuuksista pitää tinkiä. Jos on ottanut hyvin vähän tavaraa, voi selvitä pienemmälläkin repulla. Olettaisin että tällaisessa reissussa käytetään 40-60 litraista reppua, siis pientä rinkkaa tai suurta reppua. Äärimmäisen keveitä ovat yksinkertaiset 40-50 litraiset reput ja suurimmat polkujuoksureput.
  • Riittävä: Mikä tahansa sopiva reppu tai rinkka 1-2,5kg
  • Kilpailumielinen: 40-55 litran reppu 1,0-1,7kg
  • Äärimmäinen: Ospreylta 45 litraa 780g, Ultimate Direction juoksureppu 35 litraa 700g jne...

Toissijaiset viilauskohteet: Pienet tavarat

 • Lamppu: Pienimmät lamput painavat hyvin vähän.
 • Veitsi/Puukko: Keveitä on löydettävissä.
 • Vaatteet: Kuorivaatteet ovat varmasti monilla mukana. Näistä löytyy kevyitä versioita, jotka ajavat asiansa tällaisessa tilanteessa yhtä hyvin kuin painavammatkin. Jollain muulla retkellä voi arvostaa taskuja tai hupun toiminnallisuuksia enemmän.
Lopuksi: Mielestämme jokaisen on itse mietittävä, millä tavalla hommaa haluaa tehdä. Grammanviilauksella ei ole rajaa. Lopuksi katkot hammasharjoja lyhyemmäksi ja leikkaat repusta turhia palasia irti. Toivottavasti jokainen löytää omat linjansa. Pakko kuitenkin sanoa, että jonkinlainen viilaus kannattaa, sillä tavallisellakin vaelluksella on paljon mukavampaa kevyellä repulla. Alkuun kannattaa aina miettiä tarvitseeko tavaraa todella ottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti